A BIOTERMESZTÉS A MUNKÁSOKNAK IS JOBB
Az iparszerű növénytermesztés egyik alappillére a növényvédő szerek széleskörű használata, ami komoly veszélyforrást jelent az ott dolgozókra. Egy nemzetközi kutatás feltárta a "hagyományos" és a bio banánültetvényeken dolgozók egészségügyi helyzetét. Íme az eredmények.

A növényvédő szerek kockázataival kapcsolatos viták jellemzően a szermaradék-kérdésre, a fogyasztók kockázataira fókuszálnak. Kevés figyelem jut a permetszereket használók és családjaik egészségügyi kockázatára.
Háztáji zöldségen, ruhán és ivóvízen keresztül fertőződnek
Több kutatás igazolta, hogy a trópusi országok kisgazdálkodói és a növényvédő szerekkel foglalkozó mezőgazdasági munkásai nagymértékben érintettek. Az egészségkárosító anyagok részben közvetlenül a permetszerek használatakor, részben az ételekkel, ivóvízzel, vagy a szennyezett ruházat által kerülhetnek a szervezetbe.
Az egészségügyi kockázatok (rákkeltő hatás, idegrendszeri-, és reproduktív rendellenességek) összefüggenek a káros növényvédő szerek használatával. A rossz munkakörülmények jelentős expozíciót okoznak. A trópusi ültetvényeken használt anyagok egy része Európában már nem használható. Nem csak a dolgozók, hanem még sérülékenyebb csoportok - gyerekek és az idősebbek - is kockázatoknak vannak kitéve.
Az ültetvények dolgozói kevés ismerettel rendelkeznek az alkalmazott növényvédő szerekkel kapcsolatban (pl. jellemzően nincsenek képzések, gyenge munkajogi szabályozás, rossz olvasási készség, a permetszerek idegen nyelven történő címkézése). Számos a térségre jellemző körülmény (szegénység, magas munkanélküliség, gyenge oktatás) is hozzájárul a gondatlan növényvédőszer-használathoz.
Míg Európában kötelező előírások vonatkoznak a permetszerekkel foglalkozók védőruházatára, addig a trópusi országokban ezek vagy nagyon gyengék, vagy nem is léteznek.
Forrás: Tudatosvásárló